ELAG 2010 toinen päivä

Noniin tänään ELAG 2010-konferenssi tuntui lähtevän käyntiin ja pomoille ja managereille suunnatun kuuloisesta tasapaksusta höpinästä päästiin sellaiseen asiaan, jota olen juuri ELAGin kaltaiselta asiantuntijatapaamiselta odottanut. Ei sillä, ei eilinenkään huono ollut ja siitä kirjoitti Antti.

Aamupäivällä pidettiin salamapuheet, eli joukko viisiminuuttisia esitelmiä. Osa oli kuivakoita onnistumistarinoita tai tuotekuvauksia, mutta mukaan mahtui kyllä kosolti mielenkiintoistakin; ensimmäinen salamapuheen pitäjä kehoitti kognitiotieteelliseen tutkimukseen vedoten kehittämään käyttöliittymät siten, että käyttäjälle paljastetaan miten tieto on kirjaston aineistotietokantaan tallennettu. Informaatioympäristön kokonaisuuden hahmottaminen auttaa häntä tiedonhankinnassa.

Päivällä esitelmöitiin siitä mitä ”relevanssi” voi kirjastokontekstissa tarkoittaa. pidettiin workshoppien toiset sessiot. Itse osallistuin discovery interfaceja käsittelevään pajaan. Tosin 50 henkilön workshop on enemmänkin sweatshop, mutta vetäjämme Till Kinsler ohjasti keskustelua ihan mallikkaasti. Eilisessä sessiossa lähinnä etsimme ”discovery interfacelle” määritelmää ja kävimme pienryhmissä läpi olemassaolevia tuotteita, tänään vertailimme tuotteita keskenään ja juttelimme discovery interfacejen sekä kirjaston muiden tietojärjestelmien, kuten perinteisen näyttöluettelon sekä varsinaisen kirjastojärjestelmän keskenäisestä työnjaosta ja yhteistoiminnasta. Lisäksi käsittelimme Digital Library Federationin ILS-DI -ohjelmointirajapintaa. Näistä löytyy yleisellä tasolla oleva, suomen kielinen selitys Tuula Haaviston ja Marja-Rii Jokisen kanssa laatimastamme Kirjastojärjestelmät nyt! -raportista.

Iltapäivällä oli pari erittäin tarkkaa ja ajankohtaista esitelmää. Ensimmäisessä Patrick Danowski käsitteli kirjaston bibliografisen datan avaamista Open Data -liikkeen mukaisesti. Lisensseistä Patrick neuvoi käyttämään public domainia mikäli se on paikallisen tekijänoikeuslain mukaan mahdollista, muussa tapauksessa Creative Commons 0 on oikea lisenssi. Aihe on Suomessa mitä ajankohtaisin, kun maanantaina HelMet -kirjastot avasivat oman datansa ja avaamisesta on paraikaa meneillään keskustelu Kirjastot.fi:n Verkko-palstalla.

Iltapäivän toinen loistava esitys käsitteli kirjaston bibliografisen datan muokkaamista Linked Dataksi. Jindřich Mynarz oli tehnyt sangen perusteellistä työtä pyristellääkseen irti MARCista, mutta osoitti erittäin konkreettisella tavalla, että MARC-tietomallissa on paljon erilaisia elementtejä jotka periaatteessa ovat linkkejä, mutta tietomalli ei suoraansanoen tunnusta niitä sellaisiksi. Eivätkä tietojärjestelmämme *todellakaan* käytä mitään näitä linkkejä. Ihailtavalla tavalla Jindřich oli kuitenkin onnistunut MARCista Linked Dataa leipomaan, ja yleisö oli tietenkin kiinnostunut saamaan kätösiinsä varsinaiset työkalut, joista prosessi muodostui.

Tapahtuman esitelmät on muuten videoitu, ja tulevat aikanaan verkkoon. Twitterissä tapahtumaa voi seurata tagilla #elag2010.