Avoin data käytännössä: HelMet-viivakoodinlukija Androidille

Avoimen julkisen datan sovelluskilpailu Apps4Finland ratkesi viime viikolla. Kuten viime vuonna, palkintokategorioita oli useita. Koko finalistijoukko oli hyvä, niin idea- kuin toteutuskategorioisssa. Kilpailun voittajat olivat yksinkertaisesti loistavia.

Kirjastojen kannalta kilpailu ei olisi paremmin voinut mennä. Ideakategorian yleisöäänestyksen voitti idea, jossa erilaisia tietolähteitä kirjastojen tietoihin yhdistelemällä autetaan lukemisen löytämisessä. Carnegieksi nimetyn idean perusteluissa mainitaan, kuinka “ihmiset eivät aina tiedä mitä pitäisi lukea ja kirjastot eivät tuo tätä kovin hyvin esille”. Mahtava viesti alan kehitystarpeisiin, mutta samalla viesti myös siitä, kuinka suosittu alusta kirjasto on – myös avoimen datan kannalta.

Todellinen pommi oli kuitenkin Jaakko Rajaniemen toteutuskategoriaan tekemä HelMet-viivakoodinlukija Android-puhelimille. Sovelluksen avulla kännykän kameralla voidaan lukea kirjojen viivakoodeja ja selvittää, onko kirja saatavilla kirjastosta. Ja huomio: sovellus lukee kirjojen ja muun aineiston ns. kauppaviivakoodeja eli kirjoihin jo painossa printattuja tunnisteita, ei kirjastojen omia viivakooditarroja. Kun aineisto on löydetty kirjastosta, sovellus näyttää lisäksi kartalta, missä kirjasto sijaitsee. Sovellus käyttää hyväkseen HelMet-kirjastojen avoimena datana julkaistuja luettelointitietoja.

WOOOOHOOOOO!

Avoimen datan hyödyt ovat ilmeiset. Tässä tapauksessa kirjaston asiakas teki kirjastolle uuden palvelun, joka toimii täysin kirjaston perinteisen tilan ulkopuolella. Se lienee käyttäjälähtöistä suunnittelua jos mikä. Seuraavaksi ryhdymme miettimään, miten mullistamme kirjastoalan samalla avoimen kehittämisen periaatteella.

Kirjastot.fi oli mukana tukemassa kilpailua. Myönsimme HelMet-viivakoodinlukijalle erityismaininnan.