iPad, lehdet ja kirjastot

iPad & Kirjasto 10

iPad @ Kirjasto 10.

Muutama viikko sitten uutisoitiin Suomen Kuvalehden tulosta iPadille. Otavamedian muista lehdistä versiot on luvattu Annasta ja Suosikista. Sanoma-konsernin puolelta iPadille on tulossa Hesari, aikakauslehdistä alkuun Gloria ja Tietokone.

Mistään marginaalitavarasta ei siis ole kyse. Muutos tehdään nyt, vaikka laitetta ei virallisesti Suomesta vielä edes saa.

Mutta miten kaikki tämä sopii kirjastoon? Pyörittelin iPadia tänään Kirjasto 10:ssä. Tilanne oli yksi niistä hetkistä, kun sitä vain alkaa ihmetellä. Miksi ihmeessä koskaan teimme mitenkään muuten kuin näin? iPad on kuin tehty lehtien lukemiseen kirjastoissa. Ei logistiikkaa, ei teippausrumbaa, ei jatkuvaa hankintaprosessia hankintajärjestelmineen. Laite on täydellinen.

Lisenssiehdot lukusalikäyttöön ja kaikki muu sellainen voi aiheuttaa töitä, mutta mistään ylitsepääsemättömästä ei pitäisi olla kyse. Kaikki aineisto ei myöskään ole maksullista. Suuri osa ilmaisjakelulehdistä löytyy jo näköispainoksina. Kannattaa kokeilla esimerkiksi Lehtiluukku-appsia. Sen Lite-versiosta löytyy myös Kansalliskirjasto-lehti. Mikä on tietenkin se tärkein lehti kaikista.

Suomalaisten aikakauslehtien iPad-versiot tuntuvat edelleen miltei printtilehtiltä. Wiredin tapaista uskallusta monisisältöiseen kokeiluun ei näy vielä.

iPad julkaistaan Suomessa joskus.