Asiakaspalautetta hakukoneen kautta – oletuksia, toiveita ja pettymyksiä

Siirsimme Labs-blogin WordPressin päälle aika tarkalleen kuukausi sitten. WordPressin parhaita ominaisuuksia on sen mainio tilastointi- ja seurantatyökalu. Siitä näkee muiden muassa, millä hakusanoilla tähän blogiin on hakukoneista päädytty.

Blogimme kävijämäärät ovat ammattiblogille tyypilliset, vain muutama sata päivässä. Hakukoneista tänne löytäneitäkään ei ole valtavasti. Tästäkin joukosta hakusanoja voi kuitenkin bongata muutaman ajatuksen tai ainakin lähtökohdan siihen, mitä kirjastot voisivat tehdä paremmin.

Ensinnäkin näyttäisi nimittäin siltä, että kirjastojen näkyvyys hakukoneissa on juuri niin huono, kuin näppituntuma antaa olettaa. Yleisimpiä Labsin blogiin päätyneiden hakusanoja ovat sanat, joiden tulisi viedä kirjastojen palveluihin, ei näistä palveluista kirjoittavaan ammattiblogiin. Tällaisia hakusanoja ovat esimerkiksi ”helsingin kaupunginkirjasto”, ”kirjasto e kirja” ja ”uutuuskirjat”.

Kirjastojen aineistoluettelot on yleisesti piilotettu hakukoneilta (niiden indeksointi on tietoisesti estetty), mutta tämä on vain puoli vastausta – tai oikeastaan aika iso kysymys. Useilla kirjastoilla on hyvät nettisivut. Mutta missä näkyvät ydinpalvelut? Asiakas ei ole kiinnostunut kirjastojen tiedotteista, vaan palveluista (uutuuskirjat, e-kirjat). Ja juuri se tuntuisi olevan piilossa. Asiakkaan näkökulmasta on täysin luontevaa olettaa, että kirjastojen e-kirjapalvelu löytyisi googlaamalla. Tietenkin. Vielä parempaa olisi, jos kirjan nimeä googlaamalla löytyisi linkki myös kirjastoon. Mikä ei löydy.

Toinen ryhmä hakusanoja on jo selvästi enemmän ammattikeskustelun puolta. Näihin kuuluvat ”koha ils”, ”helmet kirjastot avoin data” ja ”evergreen kirjastojärjestelmä”. Samaan joukkoon voinee laskea ammatilliset toiveet, kuten ”kindle suomi”, ”amazon kindle” tai ”nook suomessa”. Tai kukapa tietää, ehkä näillä sanoilla tänne on päätynyt joku oikeakin ihminen. E-lukijoista tosin kirjoitetaan niin paljon, että voinee olettaa, että hakijat ovat etsineet juuri kirjastoaiheista läppää. Labs-blogin luetuimmat jutut ovat muuten lähes poikkeuksetta liittyneet e-kirjanlukijoihin. Mikä taas kuvastaa, kuinka valtava ammatillinen oire ja trauma on kyseessä.

Viimeinen ryhmä hakusanoja on edellisiä huomattavasti rohkaisevampi ja positiivisempi — tai surullisempi, riippuen vähän näkökulmasta. Tähän ryhmään kuuluvat hakusanat ”kirjastosta e-kirjoja iphoneen” ja ”api helsingin kaupungin kirjasto”. Ensin olin varma, että tämän täytyy olla jokin kirjastobloggaajien sisäpiirivitsi. Ensiksi tuli mieleen Mace ja Tonterin Petri. Mutta kumpikaan näistä ei kirjoittaisi – paitsi ehkä juuri harhautusmielessä! – kaupunginkirjastoa erikseen.

Mutta siis ajatelkaa. Joku todella on ajatellut, että kirjastosta voisi saada kirjoja iPhoneen. Tai että Helsingin kaupunginkirjastolla olisi aineistoluetteloonsa API eli ohjelmointirajapinta. Voiko tämän parempia uutisia olla! Kyllä ne vielä tulevat, rakkaat kirjaston ystävät! Uskokaa, mekin uskomme! Aikanne koittaa vielä!

Ja se hauskin hakulause? ”facebookin lähdekoodi”. Ei mitään hajua, miten tällä on voitu tänne päätyä. Mutta kiva, kun tulitte :)