Pieniä suuria kirjastoideoita

Järjestimme viime viikolla pohjoismaisten kirjastolabrojen tapaamisen Helsingissä. Kutsuimme paikalle tekijöitä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Tapaaminen oli jatkoa työlle, jonka aloitimme viime syksynä Idea Camp Kistassa.

Helsinki Midwinter Darkness Camp 2011 järjestettiin kaksipäiväisenä tapahtumana, jonka ainoat säännöt olivat osallistuminen ja tekeminen. Agenda muotoutui talven mittaan Facebook-ryhmässä. Tarpeet muotoutuivat koodaamisen, kirjastotilan, dokumentoinnin (videointi) ja konkreettisen yhteistyön ympärille. Osallistuin itse tekniikkaträkkiin.

Tekniikan puolella yksi näyttää selvältä: uusi ja kiinnostava tapahtuu nyt perinteisten palvelukonseptien ulkopuolella. Suomeksi: on aika unohtaa OPACit. On aika antaa trauman mennä. OPACit ovat kirjastojen päiväkauraa ja ne tekevät tehtävänsä, mutta ei näytä realistiselta, että suurta muutosta saataisiin aikaan vain niitä kiillottamalla. Uudet asiakaspalvelut syntyvät ulkopuolelle.

Mutta mitä tehdä, jos unohdamme OPACit?

Kun päätä on hakattu seinään, on yleensä hyvä poistaa joko pää tai seinä. Päätimme pitää pään.

Ryhdyimme draftaamaan, miten kirjastopalvelun voisi hahmottaa toisin, esimerkiksi mobiilipalveluna. Jaoimme pienen suuren idean vielä kolmeen: uusiin lainaamisen tapoihin, mobiilinatiiveihin palveluihin (kuten puhelinten geopaikannukseen) sekä kysymykseen kirjastosta osana laajempaa sosiaalisen verkon kenttää. Tulokset olivat yllättäviä. Pieni ajatus mobiilista onkin valtava.

Ensinnäkin ajatus voi mullistaa koko lainauksen ekosysteemin. Kännykkä voi toimia kirjastokorttina, sillä puhelimella voi suhteellisen helposti tehdä lainan ottamalla kuvan kirjasta. Kun asiakas astuu lainauksen keskiöön, lainauksen konseptit kuitenkin muuttuvat. Asiakkaat voisivat esimerkiksi lainata kirjoja toisilleen. Uudet alustat nostavat esiin myös muita kysymyksiä: miksi tarvitsemme uusimisia, jos järjestelmä osaa kertoa kun kirjaa tarvitaan muualla?

Mikä voisi olla ongelmana? Ehkä monikin asia. Konsepti voisi periaatteessa tyhjentää perinteisen kirjastotilan. Tai täyttää sen, riippuen mistä suunnasta asiaa tarkastelee.

Entä jos menemme tästäkin pidemmälle ja unohdamme koko lainaamisen? Se on täysin mahdollista. Kirjastojen idea ei ole koskaan rajoittunut vain lainaamistapahtumaan.

Tätä koskien näimme Darkness Campissa hahmotelman, jota pidän parhaana kirjastokonseptina vuosiin. Kertovaa on, ettei silläkään ole  mitään tekemistä OPACien kanssa.

Mikäli taivas ei tipahda niskaan, tästä kuullaan vielä.