Teimme kirjastojen musiikkihaun, joka tuntee Spotifyn

Käykää kokeilemassa, osoite on pinkka.kirjastot.fi. Kyseessä on varhainen beta. Kaikki ei siis ole valmista vielä. Mutta ensimmäinen konsepti on nyt ulkona.

Haun ytimessä on HelMet-kirjastojen viime kesänä vapautetut noin 160 000 musiikkiaiheista MARC-tietuetta. Moottori rakentaa tämän kirjastotiedon päälle kerroksen, joka yhdistää aineistotiedot webin avoimiin palveluihin, mm. Last.fm:ään (kansikuvat) ja Spotify-palveluun (striimauslinkit albumeihin).

Tämä on se, miksi halusimme kirjastodatan avoimeksi. Halusimme osoittaa, että kirjasto voi olla osa kulttuurin ekosysteemiä myös webissä.

Aineistotiedot ovat peräisin pääkaupunkiseudun HelMet-järjestelmästä, mutta palvelu tunnistaa miltei kaikki Suomen kirjastot Frank-monihaun kautta. Jos levy, kirja tai nuotti löytyy palvelusta, palvelu näyttää saatavuustiedot myös Rovaniemen, Kotkan tai Joensuun kirjastossa. Valitkaa vain oma kirjastonne. Kirjastoja on muutama sata.

Pinkka on kuitenkin enemmän kuin vain haku. Sen keskiössä on käyttäjien tekemät listat, joita kutsumme pinkoiksi. Kuka tahansa voi tehdä näitä listoja. Palvelu tallettaa ne ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden jakaa pinkat kavereilleen Facebookissa. Myös palvelun jokaisen yksittäisen tietueen voi jakaa Twitteriin / Facebookiin.

Olemme pyrkineet upottamaan palveluun toimivia kirjastoideoita (kuten automatisoitu funktionaalinen luettelointi ja yhtenäistetyt nimikkeet), mutta niin, ettei käyttäjä ajattele niitä. On osattava myös karsia turha pois. Saa nähdä, miten tässä ollaan onnistuttu.

Pinkka on rakennettu avoimella lähdekoodilla.

Palaute on tervetullutta.