Perusoletuksia uusille palveluille: FRBR

Labsissa rakennettu Pinkka ei sinänsä ole aineistohakukonsepti, vaan kokeilu uudenlaiselle sisällöntuotannolle, jonka keskiössä ovat asiakkaat. Sitä tehtäessä mietittiin kuitenkin myös useita käytettävyyteen liittyviä parannuksia, joihin kirjastojen metadata voisi taipua.

Ensimmäinen huomio oli, ettei mallia kannattanut ottaa kirjastojen nykyjärjestelmistä.  Kirjastot toki pyrkivät parempiin hakujärjestelmiin. Esimerkiksi kirjastojen funktionaalisen luetteloinnin FRBR-malli on jo yli kymmenen vuotta vanha. Sen hyvyydestä ollaan yksimielisiä, mutta toteutukset vielä harvassa.

FRBR-mallissa on kyse yksinkertaisimmillaan siitä, että esimerkiksi saman levyn eri painoksia ei näytetä erillisinä hakutuloksina vaan yhden teoksen ilmentyminä. Teimme Pinkkaan kokeilun, jossa pyrimme sisällyttämään hakuun tällaisen FRBR-toteutuksen. Toteutus on automatisoitu ja toimii perinteisen MARC-datan päällä.

Käytettävyyden kannalta ero on valtava.

Esimerkkinä toimikoon pääkaupunkiseudun HelMet-järjestelmän hakutulos Queens of the Stone Agesin levylle Era Vulgaris. Järjestelmä listaa hakutulokseen molemmat levystä löytyvät painokset:

Sama hakutulos näyttää Pinkassa teoksen. Painokset ilmoitetaan erikseen.

Pinkassa painokset yksinkertaisesti niputetaan automaattisesti saman hakutuloksen alle. Käytettävyyden kannalta eron huomaa parhaiten hakemalla esimerkiksi Seitsemää veljestä mistä tahansa kirjastojärjestelmästä. Hakutuloksia listautuu sivutolkulla. Pinkassa tuloksia olisi yksi.

FRBR-toteutuksen parhaita puolia on myös sen visuaalinen selkeys. Vaikka toteutus olisi pinnallinen, tulossivut voidaan esittää hyvin yksinkertaisella tavalla perinteisiin järjestelmiin verrattuna.

Alla esimerkki Pinkan nimikenäytöstä, jossa esitetään samassa näkymässä molemmat painokset. Vertailuna samat näkymät HelMet-järjestelmään sekä Tampereen PIKI-verkkokirjastoon.

Pinkka

HelMet-järjestelmä

PIKI-verkkokirjasto

Usein riittää että asiat ajatellaan toisin. Aina ei tarvita kokonaisten luettelointimallien muutoksia. Tarvitaan vain avointa kirjastodataa ja kyky tehdä toisin.