Dylan ja konteksti

Viimeksi olemme miettineet, kuinka yksinkertaisista palasista toimivat ratkaisut rakentuvat. Tähän on olemassa metodi. Ensin katsotaan mitä Amazon tekee. Ja sitten tehdään sama perässä.

Yksi ero perinteiseen kirjastoajatteluun on konteksti. Amazonissa, kuten lähes jokaisessa hyvässä hakuliittymässä, hakutulos on lähtökohta. Usein shoppaus nimittäin alkaa vasta, kun olet jo löytänyt ne tietyt lenkkarit. Lenkkarien tulossivu ei ole vain lenkkarit, vaan kokonainen lenkkariuniversumi: muita lenkkareita, muita tuotteita samalta valmistajalta, toisen käyttäjän lenkkarilista.

Tietyllä tapaa kirjastohaun metafyysikka on rakentunut koko tätä ajattelua vastaan. Emme ole välittäneet kontekstista, paremminkin päinvastoin. Kirjastossa tärkeintä on ollut täsmällisyys. Ajatus asuu samassa maassa, jossa hakuliittymän kohderyhmä on ollut kirjastolainen.

On tärkeää huomata, etteivät asiat sulje toisiaan pois. Tarkka haku ei estä kontekstia. Ehkä useastakin syytä kirjastohaut vain pysähtyvät, kun niiden tulisi vasta alkaa.

Tämän postauksen lopussa on vähän rujo Photoshop-drafti toteutuksesta, joka ehkä vielä tehdään Pinkkaan. Kun käyttäjä löytää Pinkasta Dylanin levyn The Times They Are a-Changin’, tulisi samaan sivuun listata myös Dylania koskevat kirjat sekä Dylanin diskografia. Tai ainakin ne, jotka kirjastosta löytyvät. Kuulostaako yksinkertaiselta ja toimivalta? Sitä se onkin.

Vielä parempaa on, jos pystymme listaamaan levyn alle myös sen sosiaalisen kontekstin. Pinkan tapauksessa tämä olisi käyttäjän tekemä pinkka, joka liittyy Dylaniin.

Yksinkertaista, niin palasten kuin tekniikankin osalta. MARC taipuu tähän oikein hyvin.