Cycling for Libraries: Terveiset maailman parhaasta kirjastokonfesta

Kuva: Jonas Tana

Istun parhaillaan leirintäalueella pikkuruisen Nykøbing Falster -kaupungin kupeessa Etelä-Tanskassa. Olen mukana järjestämässä Cycling for Libraries -epäkonferenssia. Tapahtuman idea on ottaa polkupyörä, tuoda se Tanskaan ja pyöräillä Kööpenhaminasta Berliiniin.

Noin kahdeksankymmentä kirjastolaista ympäri maailma todella tekee tämän nyt. Tänään on pyöräilypäivä numero neljä.

Mukana on latvialaisia, yhdysvaltalaisia, australialaisia ja kaikkea siitä välistä. Aloitimme matkan Kööpenhaminasta viime viikon lauantaina. Berliiniin on tarkoitus saapua ensi viikon maanantaina. Pyöräilypäiviä tulee kahdeksan, kilometrejä noin 650.

Päivät ovat pitkiä. Eilen pyöräilijät aloittivat matkanteon heti aamulla. Viimeinen keskustelutilaisuus saatiin pakettiin puoliltaöin.

Jokaisella päivällä on oma teema, ja iltaisin puramme keskusteluja yhdessä. Ja jos pyöräilymatka kuulostaa rankalta, kuunnelkaapa päivän teemojamme: heti ensimmäisen illan teemaksi päätyi päivän keskustelujen kautta alamme oma rasismi, ksenofobia ja sulkeutuneisuus. Voin sanoa, että oli tiukka veto.

***

Olen mukana epäkonfen taustajoukoissa. Hoidan Twitteriä ja käytännön asioita huoltoautossa. Tänään jäin leirintäalueelle valmistelemaan iltaohjelmaa. Twitterin mukaan pyöräilijät muuten uivat parhaillaan meressä noin 20 kilometriä leiripaikasta koilliseen.

Yritän kirjoittaa niin paljon kuin ehdin. Parhaan kuvan saatte seuraamalla Twitter-tagia #cyc4lib. Paikalla on suomalainen kuvausryhmä, joka kuvaa ja editoi videoita joka päivä. Päivittäiset pätkät löytyvät Kirjastot.fi:n Kirjastokaistalta.

Suomalaiset kirjastoammattilaiset taisivat kuin varkain ideoida ja järjestää koko maailman hienoimman kirjastokonferenssin tänä vuonna – ja se tapahtuu Tanskassa ja Saksassa. Täydellistä.