Ulos kaikukammiosta

Olen parhaillaan Lontoossa Online Information 2011 -konferenssissa. Online ei ole vain kirjastokonferenssi, vaan laajemmin informaatiotoimijoiden tapaaminen. Tämän vuoden teemoja ovat mobiilipalvelut ja sosiaalinen media.

Onlinen kanssa samaan aikaan järjestetään Hampurissa Semantic Web in Libraries, joka ainakin Twitteriä seuraamalla vaikuttaa suorastaan täydelliseltä. Näyttää siltä, että Hampurissa kirjoitetaan parhaillaan spontaanisena prosessina linkitetyn datan kirjastomanifestia. Online tuntuu kieltämättä hieman kesyltä verrattuna tähän. Linkitetyn kirjastodatan puolella todella tapahtuu.

Mutta takaisin Lontooseen.

Maininnan arvoinen on ainakin ensimmäisen päivän keynote, Craigslistin Graig Newmark.

Newmarkin esityksen ehkä paras huomio oli, ettei sosiaalisessa mediassa ole oikeastaan mitään uutta: ihmiset ovat aina käyneet keskusteluja, luoneet verkostoja ja saaneet aikaan muutoksia kommunikaation kautta. Paperi ja painaminen ovat todellakin olleet ”internetiin verrattavia tekniikoita”. Nopeus voi nykyään olla toinen, mutta ajatuksena tässä ei ole mitään uutta.

Mutta se, miksi Graigslist toimii, on kuitenkin juuri tämä. Graigslist toimii, koska se antaa ihmisille äänen.

Tämä on huomio, joka voisi olla hyödyllinen kirjastollekin. Kirjastot ovat olleet suljettujen, passiivisten tietosiilojen organisaatioita, jonkinlaisia alan CD-ROMeja, joita on voinut lukea, mutta niihin ei ole voinut kirjoittaa. Teknologinen kehitys on kuitenkin jo kulkenut passiivisista siiloista kohti tiedon ekosysteemisyyttä. Mitä tilanteessa tekevät kirjastot? Tilaavat suljettuun tietosiiloonsa uuden aineistoluetteloliittymän.

Kirjastot eivät ehkä ole aivan huomanneet, että tiedon savupiipputeollisuusaika meni jo. Kirjastot ovat jääneet jonkinlaiseen kaikukammioon, jossa keskustelua käydään vain omista lähtökohdista. Palveluiden tulisi olla avoimia, aktiivisia ja verkostomaisia, mutta kun kirjastoissa päästään esimerkiksi tietojärjestelmien hankintavaiheisiin, puhutaan taas vain passiivisista auktorisoidun tiedon järjestelmistä – niistä savupiipuista. Alan edistyksenä nähdään käyttöliittymätason parannukset järjestelmiin, kun koko rakenne tulisi kyseenalaistaa.

Kaikukammioefektiä ei ainakaan paranna se, että käytämme termistöä kuten MARC, OPAC tai ”yhteisluettelo”. Miksi ihmeessä olemme kehittäneet sanaston asioille, joita tekevät kaikki muutkin? Ensimmäisen sijasta tulisi puhua metadatan muodoista, toinen tulisi kokonaan kieltää (sillä se ei merkitse mitään, voimme puhua asiakaspalvelusta) ja yhteisluetteloa parempi on vaikka metatietovarasto.

Kaikukammiosta olisi syytä päästä. Tiedon ympäristö on jo muuntunut passiivisesta aktiiviseksi. Suljetuista siiloista ollaan jo siirrytty yhdistetyn tiedon maailmaan.

Ps. Onlinen kanssa samaan aikaan Lontoossa järjestetään Apps World Europe. Kävin pyörähtämässä, ja ainakin vilkaisun perusteella viimeviikkoisen Apps4Finland-kilpailun taso oli todellakin kova. Kun katsoo uusia ideoita ja tapoja tehdä, avoimen datan kilpailuille on aivan omanlaisensa tilansa ja dynamiikkansa.

Apps4Finlandin kulttuuridatan erikoispalkinto meni muuten HelMet-kirjastojen halutuimpien kirjojen visualisoinnille. Hyvä hyvä!