Linkitetyn kirjaston manifesti

Kuva: NYC Wanderer / Flickr

Toissa viikolla Hampurissa pidetty Semantic Web in Libraries -konferenssi sai aikaan spontaanin draftin linkitetyn kirjastodatan manifestiksi.

Teksti on nimeltään Manifesto for Linked Libraries. Sen lentävä käännös voisi kuulua vaikka näin:

Olemme löytämässä parempia tapoja julkaista, jakaa ja hyödyntää informaatiota. Teemme tämän nyt itse  ja autamme muita tekemään. Tärkeitä asioita:

1. Julkaistaan data webissä, jotta se voidaan löytää. Ei arkistoida sitä pimeyteen.

2. On parempi julkaista jatkuvasti parempaa kuin vaatia täydellisyyttä ja julkaista sitten joskus.

3. Semanttinen, rakenteellinen data. Rakenteeton data kuuluu historiaan.

4. Käytä yleisiä sanastoja, vältä omia sanastoja.

5. Tehdään yhdessä, yksin ei tehdä.

6. Käytä web-standardeja, ei omia virityksiä.

7. Käytä avoimia, yleisesti käytettyjä lisenssejä. Älä käytä suljettuja, paikallisia lisenssejä.

Sanopa sen paremmin.

Hampurin tapaaminen sai Twitterissä muuten huvittavia piirteitä. Itse opin sanan Twitter-kateus. Konferenssi oli Twitterissä täydellinen. Enkä ollut ainoa, joka lopulta seurasi enemmän tapahtumia Hampurissa kuin siellä, missä olisi pitänyt seurata. Ja päätös oli täysin oikea.

Linkityn avoimen kirjastodatan porukka on nyt se moottori, jota tällä alalla on pitkään etsitty, metsistä samoiltu ja pelloilta huudeltu. Jos teillä on mahdollisuus osallistua tähän, osallistukaa. Tässä porukassa ei inistä, vaan tehdään.

Ja huomio: vaikutukset eivät liity vain hakujärjestelmien parantamiseen tai metadatakysymyksiin, vaan kaikkeen. Kaikkeen.