Nyt se on virallista: MARC-formaatista luovutaan

Vuosikymmeniä käyty keskustelu kirjastojen metadataformaatista on saanut ratkaisun. Kongressin kirjasto on julkaissut ehdotuksen, joka käytännössä tulee siirtämään kirjastot pois MARC-formaatista.

Osuvasti nimetty Bibliographic Framework for the Digital Age suosittaa tulevaisuuden lähestymiskulmaksi linkitettyä dataa ja RDF:ää. Kirjastojen metadataympäristö siirtyy siis yleisesti käytettyihin, ei-kirjastokeskeisiin webin tapoihin tehdä.

Ja tässä vaiheessa, kollegat ja kylänmiehet, suositan kaikkia nousemaan toimistotuoleista ylös. Ojentakaa kädet ja heiluttakaa niitä villisti! Nyt saa heiluttaa! Voitte jopa lähteä tänään töistä viisi minuuttia etuajassa. Tämä on niin tärkeä uutinen.

Mutta miksi metadataformaatti on näin tärkeä? Vastaus on, ettei se tavallaan olekaan. Kongressin paperinkin mukaan uusi lähtökohta tarkoittaa paremminkin toimintaympäristön muutosta kuin formaatin hiomista. Yksinkertaistaen se tarkoittaa sitä, että kirjastot avaavat ovensa ei-kirjastospesifille kehittämiselle. Ohjeistus ei sinänsä ota kantaa esimerkiksi luettelointisääntöihin.

Vuodesta 1968 palvellut MARC on ollut kirjastoille fantastinen, mahtava ja sittemmin riippakivi, joka on sulkenut kirjastot omaan maailmaansa. Avaamalla solmu kirjastot voivat rakentaa palvelunsa työkaluilla, joita käyttävät myös muut. Tämä tulee tarkoittamaan parempaa ajattelua, parempia palveluja ja säästöjä.

Myös W3C Library Linked Data Incubator Group on julkaissut loppuraporttinsa. Sen suositukset ovat käytännössä samat.

Nyt vain sitten odottelemaan muutama vuosikymmen, jolloin tästä tulee myös konkretiaa.