Helsingin kaupunginkirjasto avasi HelMet-luettelointitiedot avoimena datana

Helsingin kaupunginkirjasto on avannut HelMet-aineistoluettelon tiedot kaikkien hyödynnettäväksi. Data on avattu koneluettavassa muodossa, jolloin kirjaston tuottama kuvailutieto on kenen tahansa vapaasti käytettävissä omassa sovelluksessaan.

Tietolähde on osoitteessa http://data.kirjastot.fi ja sisältää noin 680 000 kirjan, levyn, nuotin ja muun kirjastosta löytyvän aineiston kuvailutiedot. Tähän saakka tieto on ollut käytettävissä vain kirjaston oman kirjastojärjestelmän kautta.

Luettelointitiedot on avattu aluksi pääkaupunkiseudun yhteisestä HelMet-järjestelmästä (Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot), mutta tavoitteena on jatkossa avata myös muiden yleisten kirjastojen tietovarannot. Tiedon avaamisen toteuttaa Kirjastot.fi:n ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteinen labs.kirjastot.fi-hanke.

Avointa ja asiakaslähtöistä julkisten palvelujen kehittämistä

Avaamalla tietovarantonsa kirjasto haluaa olla mukana mahdollistamassa uusia kansalaispalveluja, jotka voivat syntyä aidosti avoimen, maksuttoman julkisen datan ympärille. Kyse voi olla yksittäisen kansalaisen ideasta tai yhteisön oivalluksesta, täysin uudesta palvelukonseptista tai yritysideasta, joka voi samalla mullistaa tapamme hahmottaa julkisia palveluja.

Uudenlaisia kaupunkipalveluja voi syntyä myös kaupungin, yksittäisen viraston tai muun julkishallinnon toimijan datalähteitä yhdistämällä. Avaamalla omat tietonsa kirjasto haluaa edistää myös muiden julkishallinnon tietovarantojen avaamista.

Kirjasto on osa kaupungin avointa tietoinfrastruktuuria. Avaamalla sulut teemme paremman kirjaston – ja paremman kaupungin.

Avoin data on liike, joka pyrkii avaamaan julkishallinnon tietovarantoja kansalaiskäyttöön.

Lisätietoa:

Liikenne- ja viestintäministeriön opas tietovarantojen avaamiseen:

Antti Poikola, Petri Kola, Kari A. Hintikka (2010): Julkinen data – johdatus tietovarantojen avaamiseen
Sähköinen versio: http://www.julkinendata.fi/

Apps4Finland, sovelluskilpailu suomalaisien julkisten tietovarantojen hyödyntämiseksi

http://www.mindtrek.org/2010/apps4finland

http://www.apps4democracy.eu/wiki/Apps_for_Finland

Teknisiä tietoja

Luettelotiedot on julkaistu MARCXML-formaatissa osoitteessa http://data.kirjastot.fi, josta löytyy myös ohjeita datan hyödyntämiseen.

Data on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 1.0 Suomi -lisenssillä (Attribution-Share Alike 1.0 Finland). Dataa saa hyödyntää, mutta lähteenä on mainittava Helmet-kirjastot ja muutokset dataan on julkaistava samalla lisenssillä.

Lisenssi: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0/fi/

Lisätietoja
sähköposti: labs [ a ] kirjastot.fi

Be Sociable, Share!